Nawigacja:
Noworodek |
Nasze forum dyskusyjne dostępne jest tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników. Nie trać czasu, zarejestruj się i zaloguj teraz!

Zarejestruj się »
lub
kropa
Mama
post napisany:

W jaki sposób pielęgnowałyście jame ustną noworodka ? chodzi mi o takie dzieciątko od urodzenia do ząbkowania. Czy codziennie podejmowałyście jakieś działania czy dopiero jak coś się działo ? Pamiętam na szkole rodzenia pokazywali gazik zamoczony w przegotowanej wodzie i owinięty wokół małego palca i tym palcem się myło dziąsełka, tylko nie pamiętam czy miała to być codzienna czynność czy na afty. Bo dla dziecka musi to być stresujące.

0 0
zgłoś post
do moderacji
Mlodamama92
Mama
post napisany:

Gazik namoczonyw przegotowanej wodzie badz soli fizjologicznej(ta bardzo dobrze sprawdzala sie na plesniawki) a jak juz corka nie chciala otwierac buzi, bo bardzo ja to denerwowalo to robilam patyczkiem. Pozniej jak zabki zaczely wychodzic to kupilam szczoteczke, pastę i mylam. 

0 0
zgłoś post
do moderacji
Juliankowy_swiat
Blogerka
post napisany:

Nie robiłam absolutnie nic. Tylko gdy pojawiły się plesniawki pędzelkowalam w buzi Nystatyną. Teraz jak mamy ząbki to samą woda myjemy taka silikonową szczoteczką nakladaną na palec. I znowu nie ma 200 znaków :P

0 0
zgłoś post
do moderacji
Ewunia
Mama
post napisany:

Ja również nic takiego nie robiłam mojemu dziecku, nigdy nie miała żadnych niepokojących objawów w jamie ustnej, uważam że to jest męczenie maluszka no chyba że jakiś maluszek lubi jak codziennie ktoś by grzebał mu wacikiem w buzi

0 0
zgłoś post
do moderacji
esia89
Mama
post napisany:

nie czyszcze maluszkowi ząbków mimo iż urodził sie juz z dwoma jedynkami dolnymi i sa to żeby stałe !! :) także jak beda mleczne zapewne wtedy będe je peilęgnowac by nie wdała sie w nie próchnica i by wizyty były dla niego przyjemnoscia a  nie zmorą

0 0
zgłoś post
do moderacji
Karynka1
Mama
post napisany:

Nie wyobrażam sobie nie myć maluchowi najpierw wałów dziąsłowych a potem ząbków . Używam do tegoszczoteczek baby ono. Kupiłam taki zestaw składający się z trzech szczoteczek. Obecnie są dwa żabki. Stosuje ta do dziąseł i ta do zębow

0 0
zgłoś post
do moderacji
Karynka1
Mama
post napisany:

Przyzwyczajam dziecko do zabiegów higienicznych jamy ustnej już od urodzenia. Właściwa higiena spowodowała ze nie przeżywamy horroru związanego z wyrzynanie zębów jak inni. Nie kamaz takiego bolesnego stanu zapalnego jak przy pozostawionych resztkach pokarmu w którym rozwijają się bakterie

0 0
zgłoś post
do moderacji
Karynka1
Mama
post napisany:

Jest taka zasada że pierwszy ząbek to pierwsza pasta i szczoteczka. My jeszcze nie używamy pasty. Zamierzam kupić ta z ziaji. Nie ma fluoru i jest podobno bezpieczna dla dziecka. Pastę z fluorem o najmniejszym dostępnym stężeniu zastosuje jak dziecko będzie umiało wypluwać.

0 0
zgłoś post
do moderacji
Mama Zosi
Mama
post napisany:

Ja codziennie po wieczornym karmieniu myje córeczce dziąsła nawinietym na palec gazikiem nasączonymi przegotowaną woda. Mala juz sie przyzwyczaila do tego. Spotkalam sie tez z opinia, że dobrze jest tak robić choćby z tego względu, że to przyzwyczaja dziecko do tego, że później dentysta będzie i tak mu grzebal w buzi.

0 0
zgłoś post
do moderacji
mamaskarbow
Mama
post napisany:

Ja tylko raz dziennie przemywam maluchowi język i jamę ustna gazikiem z przegotowana woda i to tyle. Słyszałam też że nie które mamy po każdym jedzeniu przemywaja jamę ustna i język maluszka. Dla nie to jest bezsensowne leczenie dziecka skoro w buzi nic złego się nie dzieje

0 0
zgłoś post
do moderacji
Zgłoszenie postu do moderacji

Pomóż nam zrozumieć, co się stało

Krótko uzasadnij przyczynę zgłoszenia posta

Zgłoszenie postu do moderacji

Twoje zgłoszenie zostało przyjęte

Nasi moderatorzy przyjrzą się zgłoszonej przez Ciebie sprawie

Polecane produkty
Dermedic:

Nawilżająco-kojący krem uzupełniający lipidy Dermedic Baby