Nawigacja:
Mama |
Nasze forum dyskusyjne dostępne jest tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników. Nie trać czasu, zarejestruj się i zaloguj teraz!

Zarejestruj się »
lub
Karolina
Mama
post napisany:

Mamusie zacznę od początku po pierwszym porodzie miał wtedy 19 lat lekarz wykonał mi badanie cytologiczne i wyszły mi zmiany średniego i dużego stopnia. Udalam się na badanie kolposkopowe jak dostałam wyniki skierował mnie na wycinki i rzeczywiście hyl jakieś zmiany mialu 1mm do 2mm. Po 6 msc znowu miałam cytologia robiona i wyszły zmiany małego stopnia i nic nie robił z tym. Teraz po porodzie znowu miałam cytologia wyszło że znowu średniego stopnia zmiany i znowu miała to badanie kolposkopowe i znowu wycinki. Teraz czekam na wyniki strasznie się boję za miesiąc będę miała dopiero 22 lat. Czy któras z mam też przechodziła to albo przechodzi.

0 0
zgłoś post
do moderacji
Laura__
Mama
post napisany:

Ja mam cytologie raz do roku bo mam "nadrzerke" . Wiem o niej od pierwszej wizyty u ginekologa czyli od 15 roku zycia. W wynikach wychodzi zazwyczaj 2 stopien czyli stan zapalny , czyli standard przy tego typu zmianach. Obecnie czekam na wynik cytologii, mam nadzieje ze bedzie prawidlowy. Jakie sa to zmiany? Z komorkami nowotworowymi ? Jaki stopien wyszedl na poprzednim badaniu cytologicznym?

0 0
zgłoś post
do moderacji
Paulina
Mama
post napisany:

Ja miałam wypalaną nadżerkę ale ja nie miałam złych wyników podczas cytologii. Dlatego nie wiem na czym polega podział czy to zmiany małego czy średniego stopnia. Teraz robię sobie regularnie cytologię ale zrozumiałe jest to że się boisz. Bądź dobrej myśli a ja trzymam kciuki.

0 0
zgłoś post
do moderacji
Laura__
Mama
post napisany:

Paulina, ja byłam ostatnio u ginekologa i teraz już nie rusza sie takiej zmiany jaką jest nazywana potocznie nadrzerka (takie cos jak nadrzerka nie istnieje) . Jeśli pojawiają się komorki nowotworowe czy jakies niepokojace zmiany to trzeba zrobić zabieg jakim jest wypalanka lub tym podobne ;) Poprawie się "nadżerka" tak często używam tego słowa, że nawet nie znam.poprawnej pisowni , za co oczywiścir przepraszam ;) aż wtyd że skonczyłam studia magisterskie. Mam nadzieję że mi wybaczycie ;) ale nigdy z języka polskiego dobra nie byłam ;)

0 0
zgłoś post
do moderacji
klarita
Blogerka
post napisany:

W tamtym wątku napisałaś, że to dla Ciebie wstydliwe. Nigdy tak nie powinnaś myśleć. W niczym nie ma tu Twojej winy. To, że jesteś młoda? Niestety zmienia się już ta grupa ryzyka i coraz młodsze dziewczyny mają problemy. Dlatego ważne jest aby badać się regularnie. Czekanie na wyniki na pewno jest straszne. 3mam kciuki

0 0
zgłoś post
do moderacji
Laura__
Mama
post napisany:

Właśnie najważniejsze jest regularne badanie. Takie zmiany długo sie rozwijają. Musisz byc dobrej mysli, wiem ze ciezko jest sie nie zamartwiac. Co raz wiecej mlodych ludzi ma tego typu problemy i nie musisz sie tego wstydzic.

0 0
zgłoś post
do moderacji
Karolina
Mama
post napisany:

Bym musiała zobaczy wyniki dokładnie. Jestem zarazona wirusem hpv to jest wirus brodawczaka ludzkiego on powoduje raka szyjki macicy. Dlatego niby takie wyniki cytologi tylko zasatawia mnie to i po wycinka h potwierdziły się jakieś zmiany. Jak zapytałam lekarza o jakieś leczenie to mnie facet wysmial. Mowilam mu przykład mojej mamy koleżanki że wyleczylam się tabketkami on mi powiedział że tego nie da się leczyć tabletkami, boję się że jak się pogorszy że wytna mi szyjke. Jeżeli jestes zarazona wirusem brodawczaka ludzkiego to potrzebne jest leczenie, a nie zamiatanie problemu pod dywan... Co to za lekarz ze Cie wysmial? Troszke nie zbyt profesionalne podejście z jego strony.Pierwsze badanie wyszło średniego i dużego stopnia. 2 cytologia małego. I teraz po porodzie wyszła zmiana małego stopnia. I on właśnie wykonał mi badanie na wykrycie dna tego wirusa i wyszło że jest o genotypie 16 i 56. Zaufalam mu bo mówił że zajmuje się tymi problemami od 20 lat. I ona właśnie zrobił mi dwa razy badanie kolposkopowe i za każdy razem wysłał mnie na wycinki i w 1 wycinka h wyszły zmiany. Tak jest na tych wynikach napisane, 6 fragmentów beżowej tkanki o wielkości od 0,2mm do 0,3 mm. I teraz czekam na drugie wyniki tych wycinek maja być na dniach.

0 0
zgłoś post
do moderacji
Laura__
Mama
post napisany:

I od jakiego czasu o tym wiesz ? Od trzech lat ? Dobrze rozumiem ? Bo dziwi mnie to ze on nic z tym nie robi... na co on czeka ? Bo ja nie bardzo rozumiem jego podejscie. Moze warto zmienic lekarza lub skonsultowac sie z innym lekarzem ?

0 0
zgłoś post
do moderacji
Jeczesia
Blogerka
post napisany:

Choc latwo mi mowic, to mysle, ze nie powinnas martwić sie na zapas. Super, ze sama pilnujesz tego by badac sie regularnie, to powod do dumy, a nie wstydu. Wiek nie jest zadnym wyznacznikiem. Mi jak wyszly zmiany w cytologii okazaly sie byc niewielkimi guzkami/polipami. Na razie musze to regularne kontrolować

0 0
zgłoś post
do moderacji
Karolina
Mama
post napisany:

W październiku będzie 3 lata  jak wiem o tym wirusie, a on tylko każe robić mi cytologie coś 3-6 miesiecy. On właśnie kazał zajść mi w 2 ciąże bo mówił że on nie wie jak to wyjdzie czy czasem nie wytna szyjki. I wtedy go posluchalam. Był u innego lekarza to ten mi powiedział tylko tyle że nie ma zachodzić w ciąży bo może się pogorszyć i że mi nie pomoże a u tego drugiego byłam prywatnie 

0 0
zgłoś post
do moderacji
Zgłoszenie postu do moderacji

Pomóż nam zrozumieć, co się stało

Krótko uzasadnij przyczynę zgłoszenia posta

Zgłoszenie postu do moderacji

Twoje zgłoszenie zostało przyjęte

Nasi moderatorzy przyjrzą się zgłoszonej przez Ciebie sprawie

Polecane produkty
Dermedic:

Nawilżająco-kojący krem uzupełniający lipidy Dermedic Baby