Moje dziecko za ponad miesiąc skończy 3 lata, nie mówi pełnymi zdaniami, tylko jakieś pojedyncze słowa, choć też nie za wiele...zaczynam się naprawdę niepokoić...jak było w przypadku Waszych dzieci?
Mama
post napisany:

Moje dziecko za ponad miesiąc skończy 3 lata, nie mówi pełnymi zdaniami, tylko jakieś pojedyncze słowa, choć też nie za wiele...zaczynam się naprawdę niepokoić...jak było w przypadku Waszych dzieci?
Każde dziecko inaczej sie rozwija. Jedne maja lekka mowe, inne cięższa. Zawsze mozesz sie udac do rodzinnego, ktory stwierdzi, czy jest konieczna wizyta u logopedy. A czytasz dziecku? Bardzo duzo daje czytanie bajek, mówienie duzo do dziecka. Rozwija jego mowe ;)
Każde dziecko jest inne. Moja córka w wieku 2 lat mówiła więcej niż teraz mówi synek ale się narazie tym nie martwię
Każde dziecko inaczej się rozwija. Moj ma prawie dwa lata mówi tylko pojedyńcze słowa-mama,tata i baba,ale większość jest eeee i pokazywanie palcem. Kuzynka jego ma 2,5 i już bardzo dużo mówi pełnymi zdaniami. Synek siostry jak skończył 3,5 dopiero zaczął mówić ale to już pełnymi zdaniami a tak wg nawet jednego słowa nie powiedział. Nie ma się co stresować,ale jak bardzo Cię to martwi,udaj się do swojego lekarza i on poradzi czy trzeba iść do logopedy.
Córka mam 2 latka i 5 msc i bardzo ładnie mówi ale od małego dużo mówiliśmy do niej spiewalismy i książki czytalismy. Jej kuzyn starszy o 3 dni tylko mówi mama tata eeee baba i nic więcej. To zależy od dziecka też
Wiadomo, ze każde dziecko ma swoje tempo rozwoju. Logopeda co mowi?
Moja córka juz po roku i 3 miesiącach powtarzała po nas pojedyncze słowa teraz po kolejnych 3 miesiącach jest ich zdecydowanie więcej ale tak jak piszą pozostałe osoby na forum każde dziecko rozwija się według siebie bo każde jest inne nie ma takich samych dzieci na świecie i konkretnych miesięcy kiedy każde dziecko robi tak samo, myślę że boi się zrobić ten pierwszy krok jak juz zacznie to nie skończy dużo mówić
Po malutku i napewno się rozkręcić.
My narazie jesteśmy na etapie mamamama, bababababa, aaaaaaa, ammmm.
Znam dziewczynke, ktora miala rok skonczony, a nawijala, zw buzia jej sie nie zamykala. Mowila pieknie. Mozna było wszystko zrozimiec. A mój kuzyn mial 3 lata i nie mówił prawie nic, pokazywał palcem o co chodzi.
Pomóż nam zrozumieć, co się stało
Krótko uzasadnij przyczynę zgłoszenia posta
Twoje zgłoszenie zostało przyjęte
Nasi moderatorzy przyjrzą się zgłoszonej przez Ciebie sprawie
Polecane produkty
Dermedic: