Marzenie spełnione, co dalej?
Latami marzyłam o dziecku. Niepohamowanie pragnęłam zostać matką, nosić przez dziewięć miesięcy krągły, uroczy brzuszek, spełnić się, udowodnić swoją…
Obecnie, w dobie patogenów opornych na antybiotyki, chemioterapeutyków, braku skutecznych terapii i wielu zagrożeń mikrobiologicznych, koniecznym stało się opracowanie nowych strategii leczniczych. Bazują one na wzmocnieniu naturalnej odporności organizmu.
Rozwiązaniem może okazać się żywność funkcjonalna – probiotyczna, bogata w żywe kultury bakterii, które po spożyciu potrafią kolonizować układ pokarmowy, zapewniając równowagę mikroflory jelitowej i wpływając na metabolizm gospodarza.
JAK TO WSZYSTKO SIĘ ZACZĘŁO?
Pierwsze doniesienia zdrowotne dotyczące żywych mikroorganizmów w żywności, w szczególności bakterii kwasu mlekowego, pojawiły się jeszcze przed naszą erą. W perskiej wersji Starego Testamentu (Księga Rodzaju 18:8), stwierdza się, że "Abraham zawdzięcza swoją długowieczność konsumpcji kwaśnego mleka." W 76 roku p.n.e. Rzymski historyk Pliniusz zalecał podawanie fermentowanych produktów mlecznych w leczeniu zapalenia żołądka i jelit. Noblista Miecznikow stwierdził, że spożycie jogurtu zawierającego szczepy bakterii kwasu mlekowego prowadzi do zmniejszenia populacji bakterii produkujących toksyny w jelitach, a zatem zwiększa odporność gospodarza.
CZYM SĄ PROBIOTYKI?
Samo słowo wywodzi się z greki: pro bios - dla życia.
Bakterie probiotyczne, w miarę gromadzenia dowodów naukowych dotyczących ich właściwości, funkcji oraz korzyści wynikających z ich spożywania, zdobywają coraz większe znaczenie w kontekście zdrowia człowieka,. Obecnie probiotyki są szeroko promowane na całym świecie, ponieważ mogą odgrywać istotną rolę w badaniach immunologicznych, funkcji układu pokarmowego i oddechowego oraz łagodzeniu chorób zakaźnych u dzieci.
Na przestrzeni lat pierwotna definicja znacznie się zmieniała w miarę postępu badań naukowych. Obecnie obowiązuje definicja ustalona przez Światową Organizację Zdrowia stanowiąca, że probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne.
JAKIE DZIAŁANIE WYKAZUJĄ?
W JAKICH CHOROBACH ODNOTOWANO SKUTECZNOŚĆ PROBIOTYKÓW?
W JAKICH POKARMACH ZNAJDZIEMY NATURALNE PROBIOTYKI?
Podobał się artykuł?
Przyznaj mu ocenę
Polecane produkty
Dermedic:
Latami marzyłam o dziecku. Niepohamowanie pragnęłam zostać matką, nosić przez dziewięć miesięcy krągły, uroczy brzuszek, spełnić się, udowodnić swoją…
Ilu rodziców i dzieci na świecie, tyle włosów wyrwanych z głowy, pomysłów, sposobów i podejść aby te małe katalizatory,…
Zbliżający się termin porodu chyba w każdej kobiecie wywołuje skrajne emocje. Strach, lęk, niepewność - te uczucia z pewnością towarzyszą przed rozwiązaniem.…
Polecane produkty Dermedic:
Komentarze:
post napisany:
Probiotyki są bardzo ważne dla naszego organizmu, ja osobiście przepadam za tymi naturalnymi, a moim ulubionym jest kapusta kiszona. Ich działanie ma ogromną moc dla naszego organizmu, stosujmy je, ale właśnie najpierw sięgajmy po te naturalne, a później farmakologiczne.
do moderacji
post napisany:
Ja z tych naturalnych probiotyków to tylko ogórki kiszone no i w sumie jogurty naturalne, ale nie wiem czy one mają jeszcze takie działanie probiotyczne jak kiedyś. Kapusta niestety ale kiedyś mi zaszkodziła i od tej pory w sumie nie jadłam.
do moderacji
post napisany:
Bardzo wazny dla mnie temat, dziekuje za tak wspanialy artykul, szczegolnie w jakich produktach zawarte sa probiotyki, to ulatwia sprawe, bo po co je kupowac, jak mozna je zazywac naturalnie i bez zbednego wydawania pieniedzy :)
do moderacji
post napisany:
Naturalne probiotyki wymienione w tym artykule są bardzo smaczne i przeze mnie osobiście uwielbiane, nie wiedziałam tylko że fermentowane produkty sojowe mogą być takie zdrowe. Często pijam kefir ale bardziej dla smaku.
do moderacji
post napisany:
Kefir to naturalny probiotyk, podobno picie zmniejsza ryzyko alergii i azs.W poprzedniej ciazy pilam i dziecko nie mialo takich objawow.Teraz w drugiej ciazy tez tak bylo,moze to przez ten kefir. Salami tez czesto jadlam a pisze,ze to dobry probiotyk.
do moderacji
post napisany:
Probiotyki słyszałam, żeby zacząć stosować w trzecim trymestrze ciąży. Podobno dzieci potem są mniej podatne na alergie, ale nie wiem tego od lekarza, tylko zaslyszane od kogoś znajomego i nie wiem jak to jest dokladnie.
do moderacji
post napisany:
Babeczka, ostatnio byłam na wykładzie dotyczącym probiotyków i pani doktor prowadząca zajęcia wspominała, że istotne jest przyjomowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii, a w szczególności tych, które lekarz zapisze na recepcie, gdyż każdy probiotyk ma swój "szczep", od którego zależy właśnie jego pozytywne oddziaływanie na nasz organizm. Oczywiście można wspomagać się tymi naturalnymi probiotykami, ale to na co dzień lub dodatkowo podczas stosowania antybiotyku.
do moderacji
post napisany:
U mnie do domu zawsze gdy dziecko ma antybiotyk nigdy nie dostaje probiotyku z apteki zawsze u nas w rodzinie piło się jogurt lub kefir, i do dzisiaj nam tak zostało myślę ze naturalny probiotyk jest napewno zdrowszy
do moderacji
post napisany:
Staram się dostarczać organizmowi naturalnych probiotyków z pożywieniem, ale nie suplementuje probiotyków aptecznymi specyfikami. Wyjątkiem jest antybiotykoterapia podczas której zawsze probiotyki są zalecane.
do moderacji
post napisany:
Pani pediatra kazała podawać synkowi porobiotyk. To jest siedem kropli podanych prosto do buzi. Nie jest on smaczny. Ależ się biedak krzywi. Ale ma przy tym tak słodką mikę... :-) Cudowny jest ten mój chłopczyk!
do moderacji
Pomóż nam zrozumieć, co się stało
Krótko uzasadnij przyczynę zgłoszenia posta
Twoje zgłoszenie zostało przyjęte
Nasi moderatorzy przyjrzą się zgłoszonej przez Ciebie sprawie